maanantai 25. marraskuuta 2013

Mike Carey - Peter Gross: The Unwritten - Tommy Taylor and the Ship That Sank Twice

Kansi: Vertigo Comics.
Suosikkisarjakuvani The Unwritten on jatkunut jo seitsemän kokoelma-albumin verran, mutta nyt sarjan tulevaisuus vaikuttaa hieman rönsyiseltä. Tommy Taylor and the Ship That Sank Twice on erillisosa, jonka tapahtumat sijoittuvat aikaan ennen sarjan ykkösosaa. Nettiuutisoinnista olen oppinut, että The Unwritten ja toinen suosikkisarjakuvani Fables yhdistyvät väliaikaisesti samaan tarinaan. The Unwritten Fables on ilmestymässä kokoelma-albumina Amazonin mukaan ensi kesänä. Lisäksi sain jonkin Vertigon somekanavan kautta sen käsityksen, että The Unwritten päättyisi lähiaikoina, mutta näin ei olekaan. Comic Book Resources -sivuston haastattelussa Mike Carey ja Peter Gross kertovat, että The Unwritten Fables -tarinakaaren päätyttyä The Unwritten jatkuu uusin jaksoin.

Minulla on tästä vähän kahtiajakoinen olo. The Unwritten kertoo tarinoiden mahdista. Kaikki tietävät, että hyvään tarinaan kuuluu loppu. Ilman loppua tarina lässähtää. Toisaalta, mitä todennäköisimmin en lopeta lukemista, ellei sarjan taso sitten putoa ihan luokattoman paljon.


Näitä epäileviä fiiliksiä vastaan Tommy Taylor and the Ship That Sank Twice olikin todella positiivinen lukukokemus. Siinä oli imevää mukaansatempaavuutta ja kieroutunutta tuttujen kirjallisuusainesten vääntämistä uuteen uskoon, joiden vuoksi sarja minut onkin koukuttanut niin tehokkaasti. Albumin suljettuani jäin haikailemaan takaisin The Unwrittenin maailmaan - ehkä täytyy lukea aiempia osia tässä joskus samalla kun odottaa helmikuuta, jolloin kahdeksas kokoomaosa Orpheus in the Underworlds ilmestyy.

Se vain hieman häiritsi, että mestaritekstaaja Todd Kleinin nimeä ei näkynyt missään. Asia uteloitti sen verran, että meilasin Kleinille, sillä on hän ilmoittanut yhteystietonsa ihastuttavan ysärihenkisillä kotisivuillaan. Hän vastasikin ja kertoi, että on kyllä tekstannut ja saanut palkan tästäkin albumista ja huomauttaa toimitusta nimensä puuttumisesta. Hän myös valaisi että ei suinkaan tekstaa albumeita käsityönä, kuten olen luullut, vaan hän on luonut oman käsialansa perusteella konefontteja, joita hyödyntää tekstaustyössään.

Tommy Taylor and the Ship That Sank Twice kertoo Tom Taylorin syntymästä ja ensimmäisestä elinvuodesta ja fiktiivisen velhopojan Tommy Taylorin ensiesiintymisestä kirjamarkkinoilla. Sarjan keskeinen juonikuvio kun on oikean Tomin ja kuvitteellisen Tommyn yhtäläisyydet ja erot. Sarjassa on väläytelty pätkiä Tommy-kirjoista siellä täällä ja nyt tässä albumissa keskiössä on sarjan avausosan tapahtumat. Eli oikeastaan albumi on ensimmäinen Tommy-kirja sarjakuvan muodossa. Saattaa kuulostaa sekavalta, mutta oikeasti tämän voi kyllä ymmärtää ihan helposti, kun sarjaan tutustuu.

Peter Grossin kynänjälkeä on tussauksen ja värityksen avulla viety lastenkirjan kuvituksen suuntaan. Kuvista tulee vesiväreillä maalattu vaikutelma, vaikka tietokoneella nämä on väritetty, jos oikein tulkitsen. Tunnelma on herkullisen kiero: kaikki brittilastenkirjoja kahlanneet tunnistavat tutut ainekset ja erityisesti Harry Potterin suuntaan isketään silmää vielä tavallistakin enemmän. Tommyn tarinaa katkotaan Tom-vauvan kuulumisista kertomalla. Äänessä on Tomin (ja Tommyn) isä, kirjailija Wilson Taylor, jonka päiväkirjamerkintöjen kautta Tom-jaksot etenevät.

Uusien The Unwritten -lukijoiden kohdalla Tommy Taylor and the Ship That Sank Twice tarjoaa vaihtoehtoisen tavan päästä mukaan sarjan maailmaan. Tämä osa kertoo lähtökohdat Tomin ja Tommyn tarinasta. Yksi sarja lumotekijöistä on kuitenkin ollut Careyn tapa kehiä Tomin tarinaa auki pikku hiljaa. Pilkottua kronologiaa on sarjassa paljon.  Eli oikeastaan on lukijasta kiinni, missä välissä tämän osan haluaa lukea - veikkaan, että sen lukeminen muuttaa joka tapauksessa tapaa, jolla lukija kokee ne osat, jotka lukee tämän jälkeen. Sillä kuten sarja muistuttaa, vahvat tarinat muuttavat maailmaa ja lukijaansa.

2 kommenttia:

  1. Aijai, onneksi täältä blogistasi saa aina tiedon kun näitä uusia osia tulee. :) Pitää kurkata onko tätä vielä kirjastossa. Unwritten on minulle hieman liian pelottava, Fables on jotenkin hellempi, mutta uskallan sentään lukea (toisin kuin Locke and Keyta, huh).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on kyllä aika pelottava välillä, mutta hyvä! Locke and Key on minulle lukematon, voisinkin tutustua...

      Poista