maanantai 31. joulukuuta 2012

Kirjayhteenveto vuodelta 2012

Sisäinen tilastonyplääjäni on kiihdyksissään: pääsen tekemään vuosiyhteenvetoa! Luvassa on taas erittäin epätieteellisiä piirakkakaavioita vuoden lukemisista.


Kriteerit ovat samat kuin viime vuonnakin: luettu ja blogattu kirja huomioidaan laskennassa. Täydellistä tulosta tämä ei taaskaan anna, koska tuleehan sitä joskus lueskeltua jotain ohimennen ja esimerkiksi keskenjätettyjä tai sieltä täältä silmäiltyjä kirjoja kertyy myös. Mutta eihän tämä onneksi niin vakavaa ole. :)

Määrä laski, julkaisumuotoja lisää

Laskin lukeneeni tai kuunnelleeni yhteensä 83 teosta. Kappalemääräisesti tämä on kymmenkunta kirjaa vähemmän kuin viime vuonna. Julkaisumuotojen määrä sen sijaan monipuolistui: pääsin vihdoin kunnolla äänikirjojen makuun ja ryhdyin kuuntelemaan säännöllisesti äänikirjoja. Samoin siirryin e-kirjojen aikakauteen, kesällä hankkimani Kindlen ansiosta luen nykyisin kirjoja myös sähköisesti.


Kirjakulutuksestani paperisia kaunokirjoja oli 49,4 %, sarjakuvia 31,3 %, äänikirjoja 12,1 %, tietokirjoja 4,8 % ja e-kirjoja 2,4 %. Jako on vähän epätäsmällinen koska e-kirjat ja äänikirjat olivat myös pelkästään kaunokirjallisuutta. Käytän tätä kuitenkin jakona, koska kuuntelin äänikirjoja ja luin e-kirjoja usein sellaisissa tilanteissa, joissa en voinut lukea paperikirjaa. Eri tiedostomuodot antavat mielestäni lukemiselle lisäaikaa ja uusia mahdollisuuksia. Esimerkiksi leipoessa en voi lukea paperikirjaa, mutta voin kyllä kuunnella äänikirjaa.

Kirjasto jyllää

Arvostelukappaleiden saaminen herättää toistuvasti keskustelua. Osittain sen innoittamana halusin myös listata, mistä olen saamani kirjat hankkinut. Tässäkin on pientä epätarkkuutta, sillä osa ostoksiksi kirjaamistani kirjoista on tuoreita ostoja, osa vuosien takaisia divarihankintoja.


Kirjastosta lainasin 45,8 % lukemisistani, arvostelukappaleina luin 30,1 %, ostettuja oli 22,9 % ja ilmaisena e-kirjana luin 1,2 %. Kirjaston ylivoimaan on monta syytä: en halua olla kirjahamsteri, jonka kotona kaikki paikat on tungettu täyteen huojuvia kirjapinoja. Lisäksi kirjaston eräpäivä on loistava lukemiskannustin. Minulla on omassa hyllyssä kirjoja, jotka olen ostanut vuosia sitten, enkä vieläkään ole lukenut. Kirjaston kirjat tulee yleensä luettua viimeistään kun uusimiskertojen maksimimäärä on täynnä, toki jonkun verran kirjoja palautuu lukematta kirjastoon.

Suppea kielivalikoima

En taaskaan pääse kehumaan, että olisin lukenut erityisen laajalti eri kielillä kirjoitettuja tai eri kielistä suomennettuja kirjoja.


Tuttuun tapaan luin runsaasti suomeksi kirjoitettua kirjallisuutta, 44,6 %. Englanniksi luin 24,1 % ja englannista suomennettuja teoksia oli 16,9 %. Muut kielet jäivät vähemmälle: venäjästä suomennettuja kirjoja luin 4,8 %, ruotsista suomennettuja 3,6 % ja saksasta, ranskasta, italiasta ja espanjasta suomennettuja teoksia kutakin yhden kappaleen eli 1,2 %.

Kuten viime vuonnakin, voin todeta että minun varmasti kannattaisi laajentaa lukemisiani muista kuin englannin kielestä suomennettujen kirjojen suuntaan. Jätän kuitenkin uudenvuodenlupaukset tekemättä ettei tule paineita. :)

Kielipainotuksia selittää osittain se, että sarjakuvia tulee luettua paljon englanniksi ja äänikirjapuolella hurahdin Lars Svedbergin lukemiin Agatha Christie -suomennoksiin. Paperisista kaunokirjoista suomeksi kirjoitetun kirjallisuuden osuus oli peräti 63,4 %. Arvostan kirjoissa hyvää ja monipuolista suomea, joten se saa minut varmasti suosimaan kotimaista kirjallisuutta jatkossakin.

Aikamatkailua maailman ympäri

Vaikka uuden ja vanhan kirjan määrittely ei aina ole helppoa esimerkiksi uusintapainosten vuoksi, arvioin silti, että luin noin puolet uusia kirjoja (julkaistu tänä tai viime vuonna) ja noin puolet vanhoja, vaikka toki näissäkin valintoihin vaikuttaa mm. saatavuus.

Erityisen vanhoja kirjoja ei tullut luettua, vanhin taitaa olla Dostojevskin Rikos ja rangaistus vuodelta 1866. Kirjojen aiheet huomioiden tuli kyllä matkailtua niin menneisyydessä kuin tulevaisuudessa ympäri maailman. Venäjän vallankumousta ja sen jälkimaininkeja tuli tutkailtua Helen Rappaportin ja Hugo Prattin kanssa, Javier de Isusi johdatti nykypäivän Etelä-Amerikan ongelmiin ja Maarit Verronen jalosti nykyhetken hyytävänkylmäksi lähitulevaisuudeksi.

Parhaan kirjan nimeämistä mietin pitkään. Esimerkiksi Kalevala oli huikea äänikirjakokemus ja onhan kyseessä suomalaisen kulttuurin perusteos. Haluan kuitenkin nostaa vuoden parhaaksi kirjaksi Mikko Rimmisen Pussikaljaromaanin. Valintaan varmaan vaikuttaa myös mainio Pussikaljaelokuva, jonka ansiosta kirjan luin, mutta puhtaasti Rimmisen omaa ansiota on kirjan upea kieli. Ykköspaikan kirja saa siksi, että se on muokannut maailmaani theunwrittenmaisella tavalla. Kirja sijoittuu Helsinginkadun maisemiin, ja liikun Helsinginkadun suunnalla aika ajoin joko kävellen, pyörällä tai julkisilla. Kirjan lukemisen jälkeen olen aina Helsinginkadulla kulkiessani ajatellut Marsalkkaa, Lihiä ja Hennistä pyörimässä niillä nurkilla. Rimminen on siis herättänyt maantieteellisen paikan kirjallisesti eloon, hän on luonut reaalielämän paikalle fiktiivisen merkityksen.

Mikko Rimminen. Kuva: Heini Lehväslaiho / Teos.
Samasta syystä pitää antaa kunniamaininta Venla Hiidensalon Mediahuoralle. Eräällä tavalla tämä kirja muutti elämääni: se näyttää muuttaneen lukijasuhdettani naistenlehtiin. Kuten olen kertonut, olen innokas naistenlehtien lukija, mutta Mediahuoran jälkeen en ole enää pystynyt uppoutumaan naistenlehtiin samalla tavalla kuin ennen. Olen antanut tilausteni päättyä, en ole juuri ostellut irtonumeroitakaan, ja kun saan käsiini naistenlehden, näen liian selvästi Mediahuoran kuvaaman onnellisen lopun kaavan, jotta voisin nauttia naistenlehdistä yhtä vilpittömästi kuin ennen.

Kävijätilastopiikkejä

Haaveilin jo, että tänä vuonna menisi rikki 100 000 käyntiä per vuosi, mutta siihen ei päästy, vaan käyntimäärät pysyivät suht samoissa kuin vuosi sitten. Noin 86 000 käyntiä (noin 130 000 sivun katselua) on vuodessa kertynyt. Suosituimpien sivujen lista sen sijaan on muuttunut aika lailla:


Kesän kuumin mediakohu oli Enkeli-Elisa, ja kannanottoni keräsi niin hurjan määrän kävijöitä, että jopa Blogistanian Finlandia 2011 jäi taakse. Sofi Oksanen ja Valtaistuinpeli kiinnostivat googlettelijoita tänäkin vuonna. Mikä parasta, valeversio Seitsemästä veljeksestä kerää myös paljon käyntejä, mainiota!

Vaan nyt alkaa olla aika valmistautua vastaanottamaan uuttavuotta. Vuosi vaihtunee rauhallisissa merkeissä.  Kiitos kaikille blogia lukeneille ja kommentoineille, toivottavasti ensi vuonna tavataan taas! Hyvää uuttavuotta 2013!

30 kommenttia:

  1. Mie tilasin sinun innoittamana siskoltani excelin, johon voin ensi vuonna syöttää tietoja ja nähdä omia tilastoja. Näitä on oikeasti mielenkiintoista lukea.

    VastaaPoista
  2. Voi että minä tykkäänkin näistä käppyräpostauksista, nämä olivat taas tosi kiinnostavia.

    Hyvää uutta vuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tulenkin tutkimaan sinun käppyröitäsi pikapuoliin. Onhan näiden tekeminen ja tutkiminen melkoista nörtteilyä, mutta onneksi kirjablogeissa saa olla nörtti.

      Poista
  3. Mahtavat tilastot, iskee piirakkakateus kun olin itse tänä vuonna liian laiska. :-)

    On muuten mielenkiintoista tuo mitä sanot Pussikaljaromaanista; olin viimeksi Tampereella kävellessäni huomaavinani, että Koskis-dekkareilla on minulle pikkuisen samanlainen vaikutus... vaikka kirjallisessa mielessä liikutaan toki eri sfääreissä. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri näin kirjat parhaimmillaan toimivat, saavat katsomaan maailmaa uusin silmin :)

      Poista
  4. Mullakin on nyt paha piirakkakateus! Ja Booksylle kirjamääräkateus!

    Toivottavasti jollekin iskee tänään illalla linkkikateus, sillä itse tein illaksi linkkilistan kaikista kirja-arvioistani tänä vuonna. En sen jälkeen jaksanut edes laskea, montako kirjaa tuli luettua, mutta niin monta, että käsipuolen niskaa kipinöi nyt kovin ja tie käy särkylääkepurkille.

    Joka tapauksessa suurkiitokset Sallalle ja muillekin vuosiyhteenvedoista, niitä on kiinnostavaa katsella, sekä kirjablogikumppanuudesta taas tänäkin vuonna.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos itsellesi! Tulen linkkikadehtimaan blogiisi...

      Poista
  5. Ah, tilastoja :) omista taulukoistani en sitten lähtenyt laatimaan piirakkadiagrammeja...

    Olivatko kaikki lukemasi englanninkieliset kirjat alkukielisiä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos huomiosta! Tajusin nimittäin tehneeni virheen: olin merkinnyt Bayardin kirjan englanti-sarakkeeseen, mutta sehän onkin käännöskirja, jonka alkukieli on ranska. Tilastosta pitäisi siis pudottaa yksi englanti pois ja lisätä yksi englanti-ranska tilalle. No jos en sitä jaksa tehdä niin lupaan olla ensi kerralla huolellisempi ja tarkistaa listan useammin... Muut opukset ovat sellaisia, joissa englanti on alkukieli.

      Poista
  6. Tilastoja on aina kiva lukea :-) Minä tosin olen nyt ollut laiska yhtään syventävämpään analyysiin omien lukemisteni suhteen. Ensi viikolla sitten...

    Hyvää uutta vuotta !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kivaa, tulen ensi viikolla kurkkimaan ;)

      Poista
  7. Oi hei piirakkakateus heräsi täälläkin! :D Kiinnostavaa omien trendien tutkiskelua... Tuo kieliasia kiinnostaa erityisesti. Taidanpa luikkia katsomaan, saisiko omistakin lukemisista sellaisen väännettyä.

    Onnellista uutta vuotta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minuakin kieliasia kiinnostaa, kyllä yleensä ottaen angloamerikkalaisuus vaan dominoi tälläkin alueella.

      Poista
  8. Hienot tilastopiirakat! Yhdyn kateellisten kuoroon, koska tilastoja on aina niin mielenkiintoista lukea. :) Minullakin e-kirjat ovat lukemistossa aika vähäisellä osalla, vaikka hankin kesällä Kindle-sovelluksen tablettiin. Paperisessa kirjassa on aina oma, hyvä tuntumansa.

    Onnellista uutta vuotta, Salla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, luulen kyllä että vähitellen e-kirjojen osuus kasvaa. Muutama vuosi sitten e-kirjat tuntuivat vielä tosi kaukaiselta ajatukselta, nyt jo niitä itse käyttää.

      Poista
  9. Luitko Satyriconin tänä vuonna? Vai sekoitanko nyt johonkin toiseen? Tuli mieleen tuosta, että Rikos ja rangaistus oli vanhin lukemasi romaani.

    Onnellista uutta vuotta! Kiitos blogistasi, se on aina kiinnostavaa luettavaa. Kirjavinkkejäkin olen täältä saanut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Satyriconin on tainnut lukea joku muu. Pitäisi kyllä minunkin lukea jotain antiikin kirjallisuutta pitkästä aikaa!

      Poista
  10. Hieno katsaus! Minäkin rakastan näitä tilastonäpellyksiä, näitä on hurjan mielenkiintoista lukea! Minullekin tämä vuosi jää mieleen esim. juuri lukumuotojen monipuolistumisesta sähkö- ja äänikirjoihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, hassua että joskus ajattelin että äänikirjat eivät ole "oikeaa lukemista". Kyllä ne ovat, eri tavalla vaan. :)

      Poista
  11. Hyvää Uutta Vuotta 2013 :)

    VastaaPoista
  12. Hienoja ja kiinnostavia piirakkadiagrammeja Salla!

    Oikein mukavaa ja kirjallista Uutta Vuotta 2013 sinulle!

    VastaaPoista
  13. Oikein loistavaa kirjavuotta 2013 Sinulle ja blogillesi! Kiva juttu tämä jälleen. Piti jo joskus aiemmin kysyä, harmittaako Sinua tuo, mitä Mediahuora teki suhteellesi naistenlehtiin?

    J.R.R. Martin -juttuasi kävin kommentoimassa, ja sieltä on tasainen pieni virta kävijöitä minun bligiini edelleen :) Hauskaa, miten netti toimii.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, George R.R. Martinia kai tarkoitit. Mutta nyt kun sanoi J.R.R., niin ei voi olla miettimättä onko siinä syy, miksi Martin käyttää R.R. nimikirjaimia julkaistessaan. Kunnianosoitus Tolkienille?

      Ei minua oikeastaan harmita, aika aikaa kutakin. Onhan naistenlehdissä paljon sellaistakin, mikä saattaa ahdistaa, kuten oletus siitä, että kaikki ostavat hirveät määrät kosmetiikkaa ja puleeraavat itseään jatkuvasti.

      Poista
  14. Hyvää kirjavuotta 2013 ja kiitos katsauksesta! Tulipa taas vinkkejä lisää, esim. Pussikaljaromaani on hyllyssä lukematta...

    VastaaPoista
  15. Hykerryttävän hieno koonti kirjavuodestasi :)

    VastaaPoista