tiistai 18. syyskuuta 2012

Ville Ranta: Joku raja

Olen nautiskellut Ville Rannan terävistä pilakuvista Kirkko & kaupunki  -lehdessä. Melkein yhtä hauskaa on ollut lukea lehden mielipidepalstalta mielensäpahoittajien tilityksiä Rannan piirroksista. Joku raja kokoaa yhteen Rannan pilakuvien parhaimmiston. Kirjasta on ehtinyt blogata myös Luen ja kirjoitan.

Kuva: WSOY.
Puupäähatulla palkittu Ranta on piirtänyt itsensä suomalaisten sarjakuvapiirtäjien kärkeen - hänen nimensä on tuttu myös monille muille kuin sarjakuvan aktiiviharrastajille. Rannan sarjakuva-albumeita olen lukenut melko pintapuolisesti, mielessä on kyllä ollut, että pitäisi paneutua niihin intensiivisemmin. Joku raja -kirjaa kannattaa kuitenkin tarkastella poliittisen pilapiirrosperinteen osana. Kirjan toimittanut Ville Hänninen puntaroi esipuheessa teemaa antoisasti. Samoin Kvaak.fi -foorumin arviossa Jukka Laine vertailee Rantaa ja Kari Suomalaista.

Kuva: Joku raja / Ville Rannan sarjakuvat Facebookissa.
Yhteen putkeen luettuna olikin virkistävää huomata, miten tasapuolisesti Ranta mätkii kaikkia mahdollisia poliittisia tahoja. Vaikka perussuomalaiset toistuvat pilapiirroksissa melko usein, saavat osansa myös perussuomalaisten kustannuksella irrotellut media ja esimerkiksi Pekka Haavisto.

Piirrokset on ryhmitelty neljään lukuun: Miehen kriisi, Uskon kriisi, Politiikan kriisi ja Järjen kriisi. Minulle Rannan taitava piirrosjälki on eräs syy siihen, miksi pilakuvat tuntuvat niin virkistäviltä. Taitava ja omaperäinen Ranta on kypsyttänyt tyylinsä antoisaksi väritystä myöten. Erityisen hauskaa minusta on piirroshahmojen rumuus. Poliitikkojen karikatyyrit ovat osuvia, mutta esimerkiksi Miehen kriisi -jaksossa kuvataan ihan tavallisia jokamiehiä, ei julkkiksia. Hikiset, karvaiset, ryppyiset, lihavat ja rumasti pukeutuneet tavalliset suomalaiset eivät ole ilo silmälle, mutta naurattavat kyllä.

Kuva: Joku raja / Ville Rannan sarjakuvat Facebookissa.
Ehkäpä eräs syy kuvien todistettuun provokaatiovoimaan piilee siinä, että Ranta onnistuu välttämään fiiliksen poliittisen agendan tyrkyttämisestä. Usein kuvissa on vain näkökulma. Ei sellainen, mitä hän väittäisi oikeaksi tai vääräksi, ainoastaan näkökulma, joka saa herättää lukijan mielessä ajatuksia. Kirkon & kaupungin mielipidepalstan palautteet ovat tyypillisesti joko ylistäviä tai järkyttyneitä. Varmaankin juuri siksi, että kukin lukija heijastaa omat ajatuksensa ja tulkintansa piirroksesta takaisin piirtäjään.

Kävin sarjisfestareilla kuuntelemassa Ville Rannan ja Ville Hännisen keskustelua teoksesta, oli antoisaa kuunneltavaa. Suosittelen osuttautumaan Rannan yleisöksi, jos kirjatapahtumiin tulee osallistuttua. Tämä on näköjään mahdollista jo lokakuun alussa Turun kirjamessuilla, sillä lauantaina 6.10. klo 16.00  herrat Ranta ja Hänninen ovat haastateltavina Diplo-kirjakahvilassa.

2 kommenttia:

  1. Osuvasti kynäilty, Salla, ja hauska kuulla, että myös sinä pidät Rannan tyylistä!

    Kiitos blogimaininnasta! :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Linkki blogiisi oli näköjään kadonnut jonnekin, mutta kävin lisäämässä sen takaisin. :)

      Poista